Województwo mazowieckie plasuje się na pierwszym miejscu pod względem powierzchni obszarów wiejskich oraz ludności je zamieszkujących.
Ponadto województwo mazowieckie posiada największą powierzchnię przeznaczoną na uprawy rolne i ogrodnicze, w przybliżeniu jest to około 2,4 ha co stanowi 13,4% ich obszaru w naszym kraju.
Mazowsze jest liderem w produkcji ziemniaków oraz roślin pastewnych. Wiedzie również prym w sadownictwie, mianowicie aż 30% obszarów sadowniczych znajduje się na terenie tego województwa. Rolnicy z Mazowsza mogą pochwalić się wysokim wskaźnikiem sprzedaży swoich produktów na rynku międzynarodowym. To właśnie województwo mazowieckie jest głównym eksporterem polskich owoców i warzyw. Żywność produkowana w tym regionie trafia do ponad 23 krajów europejskich. Mazowsze słynie z wyśmienitych jabłek, papryk oraz pieczarek. Chlubą regionu jest również drób oraz przetwory mleczarskie.
Rozpowszechniający się na świecie trend zamiłowania do żywności eko oraz bio, sprawia, że popyt na takie produkty rośnie.
W związku z tą tendencją województwo mazowieckie od lat stawia na ochronę środowiska i jednoczesne zadowolenie wysublimowanych konsumentów. Skutkiem tego jest intensywny rozwój rolnictwa ekologicznego w tym regionie. Mazowsze plasuje się na 4 miejscu pod względem wielkości takich gospodarstw, a z roku na rok rośnie liczba gospodarstw ekologicznych, które mogą się pochwalić certyfikatem UE.
Jakość oraz ilość eksportowanych z Mazowsza produktów sprawia, że stają się one konkurencyjne na rynku ogólnoświatowym, wyprzedzając inne kraje.